top of page

צמחי מרפא הוא שם כולל לצמחים ממינים בוטניים וממשפחות בוטניות שונות, שנמצאו כבעלי ערך מרפא או מועיל, אם דרך מחקרים מדעיים מודרניים ואם מתוך מסורת של שימוש בקרב קבוצות אתניות שונות. רפואת צמחי המרפא הנה הרפואה העתיקה בעולם והבסיס לרפואה המודרנית בת זמננו. ברור הוא, כי מירב התרבויות האנושיות אשר חיו וחיות על פני כדור הארץ, עשו ועדיין עושות שימוש נרחב בעולם הצומח על מנת לייצר תרופות למחלות שונות. רפואת צמחי מרפא הנה רפואה ייחודית מסוגה, אשר במסגרתה נעשה שימוש מדויק בצמחי מרפא, על מנת להביא את השינוי המיוחל במצב הפיזיולוגי או הנפשי של המטופל.

צמחי המרפא הם רבים ומגוונים, ולרבים מהם סגולות אשר יכולות לסייע לחולות אנדומטריוזיס: איזון הורמונלי, חיזוק מערכת החיסון, שיפור זרימת דם, הפחתת דלקת, הפחתת סטרס, חיזוק מערכת העיכול וכד'. בחלק הבא הנכתב בעזרתה של ספיר גנסין, הרבליסטית מוסמכת, יפורטו מס' צמחי מרפא המומלצים לחולות אנדו'. חשוב לציין כי בכדי להתאים בצורה הטובה ביותר את צמחי המרפא לחולה, עדיף ללכת לנטורופת/ית או הרבליסט/ית מוסמכים, אשר יוכלו להתאים פורמולה אשר תענה על כל צרכייך, ואשר תהיה מאוזנת וטובה למצבך.

 

צמחי מרפא ואנדומטריוזיס:

ההמלצה בנוגע לטיפול באנדומטריוזיס היא להשתמש בצמחים לסייע למס' תפקודים שונים-צמחים לחיזוק מערכת החיסון, צמחים שמשפרים את יכולת ההתמודדות עם מתח נפשי וצמחים שמסייעים לאיזון הורומונלי.
 

1. צמחים מחזקי מערכת חיסון:
במצב תקין, מערכת חיסונית בריאה אמורה להשמיד תאים לא תקינים בגוף. במקרה של אנדומטריוזיס בה ישנם תאי רירית רחם במקומות שאינם הרחם, יש חשיבות מוגברת ליכולתה של מערכת החיסון לפעול כדי להעלימם ביעילות.
צמחים מחזקי מערכת חיסון רלוונטים:
אסטרגלוס, פטריית ריישי (גנודרמה), וויתניה משכרת (אשווגנדה).

 

2. צמחים אדפטוגניים (לשיפור ההתמודדות עם סטרס):
חולות אנדומטריוזיס מתמודדות עם כאבים קשים זמן ניכר מהחודש. כאבים אלה מתישים את הגוף ודורשים ממנו אנרגיה רבה. התמודדות זו גורמת סטרס לגוף ומתישה את המערכות השונות. צמחים אדפטוגניים משפרים את יכולת ההתמודדות של הגוף עם סטרס באמצעות שיפור תפקוד בלוטת האדרנל. החומרים הפעילים בצמחים שעושים זאת הם ספונינים טריטרפנואידיים וספונינים סטרואידיאליים. ההשפעה של הצמחים האדפטוגניים מורגשת מאוד ומשפרים את רמת החיוניות והעירנות היומיומית בצורה משמעותית בתוך שבועיים- שלושה שבועות מתחילת הנטילה.
צמחים אדפטגניים רלוונטים:
בקופה, ספלילה (סנטלה), שוש קירח (ליקוריץ), רהמניה ושכיזנדרה.

*וויתניה, רהמניה ואסטרגלוס מתאימים מאוד לחולות אנדומטריוזיס גם משום שהם טובים לטיפול באנמיה  שהרבה חולות אנדומטריוזיס סובלות ממנה.
 

3. צמחים לאיזון הורמונלי:
כיוון שאנדומטריוזיס היא מחלה שקשורה לעודף אסטרוגן, חשוב לקחת צמחים שיוכלו לאזן את מצב האסטרוגן בגוף, ולהגביר את ייצור הפרוגסטרון.
*חשוב להבהיר שאין להשתמש בצמחים פיטואסטרוגניים או פרוגסטרוניים במקביל לנטילת גלולות או הורמונים מכל סוג שהוא משום שזה פוגע בפעילות הגלולות.
צמחים רלוונטים עם פעילות הורמונלית:

צמח פרוגסטרוני (מצוין לאיזון הורמונלי, חשוב להיוועץ במינון עם גורם מוסמך): שיח אברהם.
צמחים פיטואסטרוגניים: אנג'ליקה סינית, קוהוש שחור, קוהוש כחול, פאוניה, בטטת בר.
יש הטוענים כי צמחים פיטואסטרוגניים דווקא מגבירים את הפעילות האסטורגנית בגוף, ויש הטוענים כי הם מווסתים את פעילותו של האסטרוגן. כדאי להיוועץ עם גורם מוסמך לפני הנטילה, ולהיות במעקב אחר ההשפעות של צמחים אלו על הגוף.

 

צמחי מרפא

Anchor 1
Anchor 2
צמחים לאיזון הורמונלי
צמחים מחזקי מערכת חיסון
צמחים אדפטוגניים

 צמחי מרפא לטיפול באנדומטריוזיס

bottom of page